Υφίσταται η υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους ΟΣΔ για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων

0
13045

Το άρθρο που ακολουθεί έχει υποστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε πως η Υπόθεση C‑641/15, δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει αμιγής ΟΣΔ με μέλη ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Γράφει ο Γιώργος Πανουτσόπουλος

 

Προσοχή: Υφίσταται η καταβολή των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΤηλεοπτικά δικαιώματα” για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Ιστορικό

Στις 4 Μαϊου 2018, δημοσιεύουμε το άρθρο μας με τίτλο:”Απόφαση βόμβα. Τα ξενοδοχεία ΔΕΝ θα πληρώνουν για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια. ”

το οποίο μπορείτε να τυπώσετε εδώ

Με το άρθρο αυτό μεταφέραμε ακριβώς τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης MACIEJ SZPUNAR, στο προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου της Βιέννης (Υπόθεση C‑641/15).

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και με την απόφαση του δικαστηρίου της Βιέννης, οι ξενοδόχοι δεν θα πληρώνουν για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια για τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα δραστηριοποιείτε ο ΟΣΔ “Τηλεοπτικά δικαιώματα” που εισπράττει χρήματα σε όλη την επικράτεια από τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

“Ο Οργανισμός ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ διαχειρίζεται και προστατεύει τα συγγενικά δικαιώματα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών επί των εκπομπών τους και ορισμένα δικαιώματά τους, ως παραγωγών οπτικοακουστικών έργων επί των οπτικοακουστικών έργων παραγωγής τους.”

Το θέμα είχε απασχολήσει και το Ελληνικό κοινοβούλιο, όπως μάθαμε εκ των υστέρων και απ’ ότι προκύπτει με την απάντηση της Υπουργού κας Κονιόρδου σε επερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή, η Υπόθεση C‑641/15 δεν τυγχάνει εφαρμογής στην Ελλάδα καθώς ναι μεν ο ΟΣΔ “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” έχει μέλη του ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όπως είναι το MEGA, το ALTER, το ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1, το STAR, το ALPHA και το Μακεδονία TV, αλλά δεν εισπράττει αμοιβή το «δικαίωμα παρουσίασης στο κοινό των εκπομπών (συνολικά του σήματος) των μελών του, υπό την ιδιότητά τους ως «Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών» (άρθρο 48 Ν. 2121/1993), αλλά βάσει του δικαιώματος παρουσίασης στο κοινό των παραγωγών των μελών μας, υπό την ιδιότητά ως ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, κατ΄ άρθρο 47§2 του ν. 2121/1993.

Δείτε όλη την απάντηση της Υπουργού κας Κονιόρδου:

 

Από την απάντηση της Υπουργού καθίσταται σαφές πως ο Τίτλος του αρχικού μας άρθρου, δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα, καθώς η Υπόθεση C‑641/15 δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής από τους υπόχρεους στους δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here