Υφίσταται η υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους ΟΣΔ για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων

0
14668

Το άρθρο που ακολουθεί έχει υποστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε πως η Υπόθεση C‑641/15, δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει αμιγής ΟΣΔ με μέλη ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Γράφει ο Γιώργος Πανουτσόπουλος

 

Προσοχή: Υφίσταται η καταβολή των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΤηλεοπτικά δικαιώματα” για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Ιστορικό

Στις 4 Μαϊου 2018, δημοσιεύουμε το άρθρο μας με τίτλο:”Απόφαση βόμβα. Τα ξενοδοχεία ΔΕΝ θα πληρώνουν για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια. ”

το οποίο μπορείτε να τυπώσετε εδώ

Με το άρθρο αυτό μεταφέραμε ακριβώς τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης MACIEJ SZPUNAR, στο προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου της Βιέννης (Υπόθεση C‑641/15).

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και με την απόφαση του δικαστηρίου της Βιέννης, οι ξενοδόχοι δεν θα πληρώνουν για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια για τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα δραστηριοποιείτε ο ΟΣΔ “Τηλεοπτικά δικαιώματα” που εισπράττει χρήματα σε όλη την επικράτεια από τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

“Ο Οργανισμός ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ διαχειρίζεται και προστατεύει τα συγγενικά δικαιώματα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών επί των εκπομπών τους και ορισμένα δικαιώματά τους, ως παραγωγών οπτικοακουστικών έργων επί των οπτικοακουστικών έργων παραγωγής τους.”

Το θέμα είχε απασχολήσει και το Ελληνικό κοινοβούλιο, όπως μάθαμε εκ των υστέρων και απ’ ότι προκύπτει με την απάντηση της Υπουργού κας Κονιόρδου σε επερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή, η Υπόθεση C‑641/15 δεν τυγχάνει εφαρμογής στην Ελλάδα καθώς ναι μεν ο ΟΣΔ “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” έχει μέλη του ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όπως είναι το MEGA, το ALTER, το ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1, το STAR, το ALPHA και το Μακεδονία TV, αλλά δεν εισπράττει αμοιβή το «δικαίωμα παρουσίασης στο κοινό των εκπομπών (συνολικά του σήματος) των μελών του, υπό την ιδιότητά τους ως «Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών» (άρθρο 48 Ν. 2121/1993), αλλά βάσει του δικαιώματος παρουσίασης στο κοινό των παραγωγών των μελών του, υπό την ιδιότητά ως παραγωγών οπτικοακουστικών έργων των μελών του, κατ΄ άρθρο 47§2 του ν. 2121/1993.

Δείτε και την σχετική ανακοίνωση του ΟΠΙ

Το άρθρο μας αυτό, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης – ΠΑΣΚΕΔΙ – το οποίο το τροποποίησε και με ψευδείς ανακοινώσεις που έστειλε και στα επιμελητήρια, έθεσε σε κίνδυνο τους Έλληνες ξενοδόχους.

Όπως θα δείτε παρακάτω, ανακοίνωσε ψευδώς και για λόγους σκοπιμότητας πως οι ξενοδόχοι απαλλάσσονται από τους ΑΕΠΙ, GEA και Διόνυσο.