Απαλλαγή από την χρήση τηλεοπτικού δέκτη

0
2326

Διαβάστε προσεκτικά όλο το άρθρο και ακολουθείστε τις οδηγίες μας.

Με την χρήση τηλεόρασης τεκμαίρεται χρήση και εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου από τους Οργανισμούς Συλλογικής διαχείρισης ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και GEA.

Ανατροπή του τεκμηρίου υπό προϋποθέσεις

Η ύπαρξη τηλεοπτικού δέκτη, δεν είναι το μόνο κριτήριο για χρήση εκπροσωπούμενων ρεπερτορίων

Απόρριψη ασφαλιστικών μέτρων για ύπαρξη τηλεόρασης

Αριθμός απόφασης 253/2020

Οι παραπάνω οργανισμοί, εκπροσωπούν και προστατεύουν μόνο μουσικά έργα τα οποία ακούγονται στο κοινό και μόνο αυτά.

Δεν μπορούν να απαιτήσουν δικαιώματα για την εικόνα ή άλλα οπτικοακουστικά έργα που προβάλλει η τηλεόραση, καθώς αυτά προστατεύονται από άλλους οργανισμούς όπως είναι τα “ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.”, ο “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” η “ΑΘΗΝΑ”, ο “ΔΙΑΣ” και ο “ΕΡΜΕΙΑΣ”

Χρήση για λόγους ενημέρωσης

Το ΜΜΕ που λέγεται τηλεόραση, δεν μπορεί να καταδικαστεί εκ των προτέρων από κανέναν Οργανισμό, καθώς το δικαίωμα στην ενημέρωση προβλέπεται από το άρθρο 5Α του Συντάγματος.

Ο νομοθέτης φρόντισε πολύ σωστά να ερμηνεύσει εξαίρεση που θέτει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα να απαλλάξει από κάθε αμοιβή προς τους οργανισμούς, όταν η χρήση του τηλεοπτικού δέκτη γίνεται αποκλειστικά για λόγους ενημέρωσης. Υπάρχει και σχετική νομολογία, καθώς και σύμφωνα με την κρίση των δικαστών ο επιδιωκόμενος σκοπός δεν είναι η εκμετάλλευση του αντικειμένου προστασίας των συγκεκριμένων οργανισμών.

Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 5Α

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Ν. 2121/1993 – Άρθρο 25: Χρήση για λόγους ενημέρωσης

1. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό:α) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό, για λόγους περιγραφής επίκαιρων γεγονότων με μέσα μαζικής επικοινωνίας έργων, που βλέπονται ή ακούγονται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος, β) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό με μέσα μαζικής επικοινωνίας προς το σκοπό της ενημέρωσης επί επίκαιρων γεγονότων πολιτικών λόγων, προσφωνήσεων, κηρυγμάτων, δικανικών αγορεύσεων ή άλλων έργων παρόμοιας φύσης, καθώς και περιλήψεων ή αποσπασμάτων από διαλέξεις, εφόσον τα έργα αυτά παρουσιάζονται δημόσια.

Η ΕΡΤ η Βουλή και τα ανταποδοτικά τέλη

Σύμφωνα με τον νόμο επανίδρυσης της ΕΡΤ, το δικαίωμα στην πληροφόρηση μέσω της “δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας”, τα καταστήματα πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος για την δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Άλλωστε και οι πελάτες/καταναλωτές έχουν πληρώσει το ανταποδοτικό τέλος μέσω των δικών τους λογαριασμών ΔΕΗ. Η δημόσια εκτέλεση έχει πληρωθεί από όλους τους πολίτες, μέσω της απόδοσης των αμοιβών που καταβάλει η δημόσια τηλεόραση στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας και για όλη την επικράτεια. Δείτε σχετικό

Συνεπώς, η τηλεόραση δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ορισμού ότι προσβάλει την πνευματική ιδιοκτησία ή και τα συγγενικά δικαιώματα, αλλά όπως αναφέρει και ο ΟΠΙ στο αντίστοιχο δελτίου τύπου “… Το κατά πόσο ένας καταστηματάρχης εκτελεί ή όχι εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό…” Δηλαδή αυτό που κρίνεται είναι αν μέσω αυτής προβάλλονται ή όχι προστατευόμενα έργα.

Τέλος, μέσω της τηλεόρασης προβάλλεται το νομοθετικό έργο και τις εργασίες της Βουλής και το δικαίωμα πρόσβασης είναι αναφαίρετο.

Προσοχή. Η συνεχή χρήση της τηλεόρασης δημιουργεί απαιτήσεις. Δεν προβάλλουμε, άλλες εκπομπές, ούτε διαφημίσεις, ούτε τους ύμνους των ομάδων και των διοργανώσεων, καθώς αυτοί προστατεύονται. Άλλωστε αυτά ενοχλούν το πελατειακό μας κοινό.

Ο συνδρομητής μας άλλωστε χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ρεπερτόριο που διαχειρίζεται η AudioSparx και δεν ενδιαφέρετε για το ρεπερτόριο που προστατεύουν οι άλλοι οργανισμοί.

Συμπληρώστε την Υπεύθυνη Δήλωση που θα βρείτε εδώ, στείλτε την συστημένα στην αρμόδια αρχή που ελέγχει για την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Κρατήστε ένα φωτοαντίγραφο και την απόδειξη του συστημένου στον φάκελό σας.

Την υπεύθυνη δήλωση μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στον δήμο και για την άδεια μουσικών οργάνων που απαιτείται στην περίπτωση χρήση μουσικής μετά τις 11 το βράδυ.

Η τηλεόραση δεν αποτελεί αποκλειστικό μέσο αναπαραγωγής μουσικής. Μπορεί να προβάλλει προϊόντα της επιχείρησης και μάλιστα το προτείνουμε.

Με ένα απλό στικάκι, μπορείτε να προβάλλεται τα προϊόντα σας και να αυξήσετε την κατανάλωση. Τραβήξτε φωτογραφίες, περάστε τες στο στικάκι και τοποθετήστε το στην θύρα USB της τηλεόρασης. Οι εικόνες θα εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια των πελατών σας και η τηλεόραση θα αποτελεί πλέον έναν άριστο πωλητή για εσάς. Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Δείτε την εικόνα που ακολουθεί…

Απομονώστε τον ήχο μόνιμα με ένα βίσμα (jack 3,5 mm) που θα το βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρονικά. Κοστίζει 30 λεπτά. Επαναφέρετε τον ήχο μόνο για τα γεγονότα που σας αναφέραμε.