Συμφωνία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

0
975

“Το μη χείρον, βέλτιστον”

Σε συμφωνία ήρθαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΥΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Η ΠΟΞ μετά την συμφωνία με την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), ήρθε σε συμφωνία και με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι παραπάνω οργανισμοί αλλά και ο GEA (συγγενικά δικαιώματα) απαιτούν σύμφωνα με τον νόμο αμοιβές για την δημόσια εκτέλεση των έργων που προστατεύουν. Οι αμοιβές αυτές ορίζονται από τα δημοσιευμένα αμοιβολόγια που έχουν δημοσιεύσει. Έτσι η συμφωνία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ήταν ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση για τους ξενοδόχους.

Την ΠΟΞ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος δραστηριοποιείται στην Χαλκιδική και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ο εμπορικός δ/ντης κ. Ιωάννης Γκιόκας. Το timing ήταν αυτό που έπρεπε, καθώς τώρα ξεκινά η τουριστική περίοδος στην χώρα μας.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες

Οι συμφωνίες και με τους παραπάνω οργανισμούς προβλέπουν εκπτώσεις της τάξεως 15% – 20%, αλλά και αποδοχή των αναδρομικών απαιτήσεων, κάτι που δεν θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει. Η πνευματική ιδιοκτησία έχει συνέχεια και δεν διακόπτεται επειδή η ΑΕΠΙ, καταχράστηκε τα χρήματα των δημιουργών.

Σύνολο 8 οργανισμοί

Παράλληλα με τους 3 παραπάνω οργανισμούς, απαιτήσεις υπάρχουν από 5 ακόμα, οι οποίοι απαιτούν για την χρήση της τηλεόρασης. Πρόκειται για τους οργανισμούς «ΑΘΗΝΑ» (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων), «ΔΙΑΣ» (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων Συν.Π.Ε.), «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών), «ΕΡΜΕΙΑΣ» (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων) και τα «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Α.Ε.» (Οργανισμός Διαχείρισης παραγωγών οπτικοακουστικών έργων) για τα κανάλια, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA και Mtv.

Τα ποσά είναι τεράστια όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα και οι ξενοδόχοι δεν ξέρουν που να δώσουν απολογία.

Εναλλακτική λύση

Εμείς (ipluswebservices), έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στον κ. Τάσιο, η οποία δίνει ανάσα από τα βάρη και των 8 οργανισμών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις νέες τάσεις των καταναλωτών στην τουριστική αγορά. Φέρνει έσοδα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στηρίζει το τουριστικό προϊόν της χώρα μας.

Σχετικές πληροφορίες www.iplus.gr και στο τηλέφωνο 6939870025

Δείτε τον πίνακα με τα βάρη των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους ξενοδόχους.

Σημειώσεις:

  • Στο παράδειγμα εμπεριέχονται βασικοί χώροι, ανάλογοι με την κατηγορία και τις συνήθεις προσφερόμενες υπηρεσίες.
  • Δεν έχουμε συμπεριλάβει επιπλέον χώρους, όπως γήπεδα, beach bar, water sports, boutique και άλλους χώρους οι οποίοι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ξενοδοχειακή μονάδα.
  • Το κόστος για τις τηλεοράσεις εισπράττεται από κοινού από τον «ΔΙΟΝΥΣΟ» και τον GEA.