Δωρεάν τριήμερο στην Δημητσάνα με διαμονή & φαγητό.

0
929

Ενα μαγευτικό τριήμερο στην πανέμορφη Δημητσάνα, με διαμονή και φαγητό στο ξενοδοχείο “Τεύθις” το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη της περιοχής και την παραδοσιακή ταβέρνα “το στέκι της γεύσης”

 

Πήγαμε και γνωρίσαμε την Δημητσάνα, μείναμε στο ξενοδοχείο και φάγαμε στο “στέκι της γεύσης” το οποίο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η καθαριότητα και η φιλοξενία, άλλο πράγμα. Είναι αυτό που έχουμε ξεχάσει στις μεγαλουπόλεις. Νομίζεις ότι τους γνωρίζεις χρόνια. Εντάσσεσαι αμέσως στο κλίμα τους. Δεν θα μπορούσες άλλωστε να το αποφύγεις. Είναι χαρακτηριστικό της φιλοξενίας των Αρκάδων. Τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία αλλά και για το καταπληκτικό δώρο που θα κερδίσει ένα ζευγάρι.

Ένα τριήμερο στην χειμωνιάτικη – μαγευτική Δημητσάνα, με διαμονή και φαγητό.

Το ξενοδοχείο που θα μείνετε 

 

{gallery}George/Δημητσάνα 1:::0:0{/gallery}

 

Πως θα το κερδίσετε?

Συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στο τέλος της σελίδας και διαβάστε τους όρους συμμετοχής.

Λίγα λόγια για την Δημητσάνα. 

 

 Η Δημητσάνα είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και συνάμα ένας τόπος με πλούσια ιστορία. Είναι γεμάτη πέτρινα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια και βέβαια διαθέτει και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 930 μ. έως 1.020 μ., στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία Τεύθις, πάνω σε δύο λόφους, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται ο κεντρικός ασφαλτόδρομος του χωριού. Από κάποια σημεία του χωριού η θέα φτάνει μέχρι και τον κάμπο της Μεγαλόπολης.

 

Πώς θα πάμε

Η Δημητσάνα απέχει 48 χλμ. από την Τρίπολη (μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που διασχίζει το Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι). Αν ερχόμαστε από Αθήνα με προορισμό τη Δημητσάνα έχουμε δύο επιλογές: ο πιο σύντομος δρόμος είναι η Ανατολική Οδός (αυτοκινητόδρομος Α7 Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα), οπότε πρέπει να βγούμε από τον κόμβο της Νεστάνης με κατεύθυνση προς Λεβίδι, Βυτίνα και Λαγκάδια.

Μετά τη Βυτίνα, μόλις φτάσουμε στην Καρκαλού, αντί να πάμε προς Λαγκάδια στρίβουμε αριστερά προς Δημητσάνα (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 211 χλμ.). Ο άλλος δρόμος είναι να μπούμε μέσα στην Τρίπολη και να πάρουμε το δρόμο που – όπως είπαμε λίγο πιο πριν – ανεβαίνει στο Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 213 χλμ. αλλά σε χρόνο 15΄- 20΄ περισσότερο).

 

Δημητσάνα: ταξίδι στο παρελθόν

Εδώ γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στη μία πλευρά του χωριού, στην “Πλάτσα”, βρίσκεταιτο σπίτι όπου γεννήθηκε. Εκεί σήμερα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας. Στο δε απέναντι λόφο, ακριβώς έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας έχει στηθεί οανδριάντας του ιεράρχη. Στη Δημητσάνα επίσης έχει γεννηθεί και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του ’21. Είναι εκείνος που ύψωσε το τίμιο λάβαρο και όρκισε τους αγωνιστές στη μονή της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα. Στα στενά καλντερίμια του χωριού θα εντοπίσουμε και το δικό του πατρικό σπίτι.

Πληθυσμός

Η Δημητσάνα σε παλαιότερες απογραφές πληθυσμού είχε φτάσει μέχρι και τους 1.800 κατοίκους, σήμερα όμως συγκρατεί πληθυσμό 320 περίπου κατοίκων και αποτελεί την έδρα του νέου Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος έχει συσταθεί βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και συμπεριλαμβάνει και τα υπόλοιπα γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής, όπως για παράδειγμα τη Βυτίνα καθώς και τα Λαγκάδιααλλά και τη Στεμνίτσα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Θα κατηφορίσουμε τώρα ελαφρώς για περίπου 1.500 μ. για να επισκεφθούμε το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Εδώ βρίσκονται οι πηγές του Αη Γιάννη, που μας δίνουν όλο το χρόνο άφθονα νερά. Αυτά τα νερά, οι πηγές και τα κεφαλάρια, μαζί και με τους μικρούς ή και μεγαλύτερους καταρράκτες της περιοχής έδιναν ζωή σε νεροτριβές, αλευρόμυλους, βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 εδώ παράγονταν τεράστιες ποσότητες από μπαρούτι αλλά και πυρίτιδα, οι οποίες φυσικά προορίζονταν να γεμίσουν τα φυσέκια στις πιστόλες και στα καριοφύλια των αγωνιστών.

Γιαυτόν το λόγο άλλωστε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά ότι η Δημητσάνα είναι“η μπαρουταποθήκη του έθνους”. Σήμερα στους χώρους του μουσείου με τη βοήθεια συν τοις άλλοις και οπτικοακουστικών μέσων θα δούμε από κοντά σε λειτουργία έναν αλευρόμυλο, ένα βυρσοδεψείο, ένα ρακοκάζανο και ένα μπαρουτόμυλο.

Έτσι θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πόσες απίθανες δουλειές μπορούσαν να γίνουν με κινητήρια δύναμη το απλό νεράκι του Θεού, την εποχή που δεν είχε καν ανακαλυφθεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Τηλ. 2795031630.

Το φαράγγι του Λούσιου

Μονή Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας

(φωτ. Andrey Sulitskiy)

Λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειότερα της Δημητσάνας πηγάζει ο ποταμός Λούσιος, που λέγεται έτσι διότι εδώ λουζόταν ο θεός Δίας. Ακριβώς κάτω από τα τελευταία σπίτια του χωριού βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου, το οποίο δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες για δύο λόγους:

Ο ένας είναι ότι το ποτάμι προσφέρεται για ράφτινγκ, αρκεί μόνο να μην έχει προηγηθεί εντατική βροχόπτωση, διότι τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.

Ο άλλος λόγος είναι ότι μέσα στο φαράγγι “φωλιάζουν” τρία ιστορικά μοναστήρια της Αρκαδίας. Ο δρόμος που κατηφορίζει στο φαράγγι περνάει πρώτα πάνω από το  ποτάμι και μετά μας βγάζει στη Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται στην ουσία για δύο μοναστήρια. Πρώτα θα φτάσουμε στη νέα μονή και μετά πεζοπορώντας για 15΄ στο χείλος του γκρεμού βρίσκουμε και την παλιά μονή, το πιο ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας. Αυτή η παλιά Μονή Φιλοσόφου είναι γνωστή και ως “Κρυφό Σχολειό”.

Επιστρέφουμε στη Δημητσάνα και παίρνουμε το δρόμο για Στεμνίτσα. Στα 3 χλμ. θα βρούμε πινακίδα προς Μονή Αιμυαλών, για την οποία επίσης πρέπει να κατεβούμε στη χαράδρα. Ξανά επάνω, συνεχίζουμε προς Στεμνίτσα και βρίσκουμε νέα πινακίδα προς τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που συνήθως οι ντόπιοι την αποκαλούν απλώς Μονή Προδρόμου. Είναι χτισμένη σε δυσπρόσιτο σημείο, στο φυσικό κοίλωμα ενός θεόρατου βράχου. Θα κατηφορίσουμε στα σκαλάκια, θα ανοίξουμε μια μικρή καγκελόπορτα (την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε ανοιχτή διότι μπορεί να φύγουν από μέσα κάποια οικόσιτα ζώα που τρέφουν οι μοναχοί) και ύστερα θα ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια για να φτάσουμε στο καθολικό και τα κελιά. Μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο. Η θέα από το μπαλκόνι προκαλεί ίλιγγο.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η εκδρομή προς τη γειτονική Ζάτουνα, όπου είχε εξοριστεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Το χωριό απέχει μόλις 5 χλμ. από τη Δημητσάνα και διαθέτει καφενεδάκια, ταβερνούλες και παραδοσιακούς ξενώνες.

Όροι συμμετοχής:

 

Η ημερομηνία για την διαμονή και την διατροφή είναι ανοιχτή. Δηλαδή μπορείτε να πάτε όποτε θέλετε εκτός από Εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση………………………………………………………………………………………………..

 

 Ο διαγωνισμός έληξε 1 Δεκεμβρίου 2015

 πληροφορίες για την Δημητσάνα πήραμε από το http://partetavouna.blogspot.gr